Sök
Stäng denna sökruta.

ELCYKEL

Frågor & svar

Framtidens Transportmedel

Elcyklar har tagit både städer och landsbygd med storm och fler och fler upptäcker dess fördelar. Vi lever i ett samhälle där miljömedvetenhet ökar cykeln framträder som framtidens transportmedel. Vi ser en stor ökning av att bilarna parkeras och endast används vid längre sträckor, detta bidrar till mindre utsläpp och är dessutom mer kostnadseffektivt. Vi på Bikemasters ser ett ständigt växande intresse för elcykeln och för många hushåll blir den en ersättare till bilen och det primära transportmedlet. Idag finns elcykeln i ett flertal olika modeller, tillverkare och utföranden.

Lådcykeln är ett exempel på en produkt som finns som eldriven och har blivit vanlig i familjer som använder den till både transport av barnen, husdjuren eller till olika slags inköp. Vi har även flera olika modeller i sortimentet som lämpar sig såväl som för pendling eller för sköna cykelutflykter. Det finns ett stort utbud av elcyklar att välja på och vi får ofta frågor kring skillnader mellan batterier, olika slags motorer och växelsystem. Vi vill gärna finnas där och hjälpa er med svaren på dessa frågor, därför har vi satt ihop en informationssida här nedan om vanliga frågor och svar.

Hittar du inte svaret här är du varmt välkommen att kontakta oss, antingen genom att komma in i butiken alternativt via telefon eller mail. Vi ska vi göra allt för att hjälpa dig på vägen mot en grönare vardag.

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?

En elcykel är i princip en vanlig cykel, men med en elmotor på. Elsystemet väger och därför är en elcykel tyngre, därmed känns det tyngre och trögare utan elen på. Om du vill ha en elcykel som är så lik en vanlig cykel som möjligt rekommenderar vi mittmotor.

Vad är skillnaden på en framhjulsmotor och en mittmotor?

En framhjulsmotor är en relativt enkel konstruktion som är billigare att producera än en mittmotor. Framhjulsmotorn är mest lämpad för cyklar som ska användas i relativ platt terräng och på cyklar som används mer för den ”lugna” transporten. De flesta som väljer en framhjulsmotor vill att cykeln ska göra allt jobb, man vill bara ”åka med”. En cykel med framhjulsmotor har sensorer som känner av att man trampar.

När vevarmarna börjar rotera ger sensorn en signal och motorn börjar driva. Det betyder att man bara behöver trampa lätt för att få assistans från motorn. Det gör också att strömförbrukningen blir högre då motorn gör mer jobb. Detta innebär att denna motorn inte är lämplig om det är mycket backigt eller om ekipaget är tungt (om man t.ex. drar cykelkärra och har barnsits så totalvikten överstiger 125 kg).

En bakhjulsmotor är även den en prisvärd variant men något starkare än framhjulsmotorn. Den kan upplevas effektivare i uppförsbackar jämfört med framhjulsmotorn och gör att cykeln får ett bra grepp mot underlaget. Motorn i bakhjulet gör att dessa modeller inte kan kombineras med fotbroms.

En mittmotor styrs på ett annat sätt, momentsensorer känner av hur hårt du trampar. Trampar man hårt får man mycket assistans från motorn, trampar man mindre hårt får man mindre assistans. En mittmotor känns mer som en vanlig cykel. Denna modell av motor lämpar sig mer för aktiv cykling och i miljö där det är mer backar eller om man ofta drar ett tungt ekipage.

deliteimage1

Batteri

Räckvidd & Tips

Påverkar kylan batteriet till en elcykel?

Ja, batteriet till elcykeln påverkas av både värme och kyla. Desto kallare det är desto mer kapacitet förlorar batteriet. Detta skiljer sig från tillverkare och tillfälle. Vi rekommenderar därför att du alltid förvarar batteriet inomhus om det är under 10°C utomhus.

Hur långt räcker batteriet på en elcykel

 

Det finns jättemånga olika faktorer som påverkar hur långt ett batteri för en elcykel räcker. Du kan ladda batteriet hur ofta du vill utan att påverka livslängden negativt, men du kan faktiskt påverka livslängden positivt. Om du oftast laddar batteriet till 80 % och sedan var tionde eller var femte gång laddar till 100 % så kan batteriets livslängd nästan fördubblas. Men det är som sagt många olika faktorer som spelar roll. Exempelvis:

  • Terrängen du cyklar i
  • Väder och temperatur
  • Start- och stoppfrekvens
  • Däcktryck
  • Batteriets grundegenskaper

 

Summan av alla dessa olika faktorer talar om hur långt batteriet räcker och därför är det svårt att ge något bra standardsvar. Hur stor cyklisten är påverkar också hur långt personen kan ta sig på sin elcykel. Cykeln väger ungefär 25 kg och om cyklisten väger 60 kg så väger är totalvikten 85 kg. Om cyklisten istället väger 90 kg så är totalvikten hela 115 kg, vilket är 35 % mer. Det påverkar naturligtvis räckvidden. Skulle man göra samma procentuella viktökning med en bil skulle det innebära ungefär 9 passagerare till i en bil på två kiloton. Naturligtvis påverkar det bränsleförbrukningen. Om du stannar och startar många gånger under kort tid så kommer det också dra mer energi. Det drar mer el att komma igång från stillastående än att hålla elcykeln i rörelse. Många start och stopp kan dra ner cykelns räckvidd. En längre färd på en platt landsväg drar också mycket mindre av batteriets resurser jämfört med en backig färd. 

Hur lång tid tar det att ladda batteriet till en elcykel?

Hur lång tid det tar beror på vilket batteri du har och vilken laddare du använder. Vår standardladdare är på 2A, men vi har också en snabbladdare på 4A. Ett helt tomt batteri på 11Ah kan ta ungefär 5,5 timmar innan det är fulladdat med standardladdaren, men det tar ungefär 3,5 timmar med snabbladdaren. Tänk också på att du kan förlänga batteriets livslängd genom att ladda det till 80 % en majoritet av laddningarna och var femte eller var tionde gång ladda det till 100 %. Det påverkar inte batteriet negativt att ladda det ofta.

Måste jag trampa på elcykeln för att den ska gå framåt?

För att elmotorn ska ge dig extra hjälp framåt behöver du trampa. Du kan själv bestämma när och hur mycket hjälp du vill få av motorn när du cyklar. Det finns även en inställning för gångassistans på de flesta modeller som hjälper till när du leder din cykel. Elcyklar är tyngre än vanliga cyklar på grund av motorn och tillhörande komponenter, när du leder din cykel (i max 6 km/h) får du lite extra hjälp på traven av elmotorn tack vare den här funktionen.

Hur fort kan jag cykla på en elcykel?

Precis som på en vanlig cykel så går cykeln så fort som du trampar. Däremot slutar elmotorn att hjälpa till när du når 25 km/h eftersom ett motordrivet fordon som går snabbare än så räknas som motorfordon enligt lagar och regler.

Jag har fått punktering/ska byta däck på min elcykel med framhjulsmotor. Hur gör jag?

Den stora skillnaden på att byta ett hjul kopplat till en motor är att du helt enkelt behöver koppla loss motorkabeln, var försiktig när du lossar den.Om du är händig kan du byta hjulet själv, men om du är det minsta osäker får du gärna vända dig till vår butik / verkstad för professionell hjälp. Om du har en elcykel med mittmotor är det som att byta däck på en vanlig cykel.

Vad kostar en elcykel i drift?

Driftkostnaden beror lite på hur snabbt du förbrukar energin i batteriet och rådande elpriser. Den mängd el som krävs för en laddning av ett 500 W batteri kostar ungefär en krona om elen kostar 2 kr/kwh, om du tar dig 5 mil på en laddning kostar det således 20 öre per mil. Förutom kostnaden för elen bör du lämna in din elcykel för service en gång per år.

Vad innebär certifieringen av cykeln?

Från och med januari 2018 gäller en ny lag som säger att alla elcyklar måste vara CE-märkta och godkända. Det innebär att cykeln ska vara testad för att leva upp till Europastandard (EN15194:2011). Kontroll i laboratorium säkerställer att cykeln håller rätt hastighet och att batterierna är pålitliga och lever upp till säkerhetsstandard. Det finns internationella krav avseende explosionsrisk och brandfara (BATSO 01). Självklart är alla Monarks elcyklar testade och godkända.

Måste jag bära hjälm när jag cyklar på elcykel?

Det blir allt vanligare att elcykeln ersätter bilen, därmed cyklas det också mer och längre sträckor. Elcyklister få till skillnad från vad myten ofta säger mer motion än vad de annars fått då elcykeln blir deras primära transportmedel. För ett flertal blir det möjligt med längre och härligare turer både privat och till arbetet, tack vare eldriften. Vill du arbeta lite hårdare och använda mer av din egen kraft när du cyklar kan du slå av eldriften eller ställa in den på en lägre assistans.

1500 hovding lifestyle herr2

Miljö

Dagens klimat kräver att alla tar ansvar och ställer om till en grönare vardag. Elcykeln klarar långa sträckor på nästintill noll klimatpåverkan. Ur ett miljöperspektiv är elcykeln framtiden. Bilen behövs naturligtvis i vårt samhälle men det är viktigt att tänka om och planera annorlunda. Har man några få kilometer till jobbet så är elcykeln en välvärd investering för att göra en grön insats! Många mil med bilen är i onödan.

Ekonomi

En elcykel kostar otroligt lite i drift. Ingen parkeringsavgift, skatt eller dyrt drivmedel. Dessutom kostar det sällan extra hos försäkringsbolagen men vänligen kolla detta för säkerhetsskull. Man sparar otroligt mycket pengar och elcykeln betalar sig själv oftast på endast några månader. Vi erbjuder även räntefri delbetalning via Resurs Bank.

Hälsa

Elcykeln ersätter i många avseenden bilen och därmed cyklar man oftast mer och längre. Det är en myt att elcyklister får lite motion. Statistik visar att cyklister som cyklar elcykel rör sig mer då detta är deras primära transportmedel. Elcykeln följer med i arbetet och privat. Det går även att sätta en lägre assistans-nivå på displayerna, då får du jobba mer.

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm