Sök
Stäng denna sökruta.

Cykelhjälmar

När vi väljer ut hjälmar till vårt sortiment tänker vi på tre saker; säkerhet, design och användarvänlighet. Säkerheten är vår viktigaste prioritet och alla våra hjälmar väljs ut noggrant av vår personal. Även hjälmens utseende är en viktig aspekt, särskilt när det gäller barnhjälmar. Under åren har vi lärt oss att barn kan vara kräsna, hjälmen ska vara cool och det är något som vi verkligen har försökt lyfta, till exempel med hjälmarna från Melon som är riktigt häftiga. I vårt sortiment har vi även hjälmar från Bontrager, unika i sitt slag då de är utrustade med den avancerade skyddstekniken WaveCel. Vi har något för alla smaker, barn som vuxen och i flera olika modeller och utföranden.

Har du frågor kring en speciell produkt eller vill ha personlig rådgivning är du varmt välkommen att besöka oss i butiken alternativt kontakta vår kundtjänst. Ju mer information du ger oss ju bättre svar kan vi ge dig.

Hur du väljer rätt cykelhjälm för dig

Med alla olika märken, modeller och teknologier som finns på marknaden idag kan det vara svårt att veta vilken hjälm som är det bästa valet för dig. Men på Bikemasters är vi här för att hjälpa dig. Vi har kunskapen och erfarenheten att hjälpa dig att hitta rätt hjälm, oavsett om du är en erfaren MTB-åkare, en stadscyklist, eller om du bara vill ha en hjälm för att cykla till jobbet. Ett bra val innebär en hjälm som sitter bra, skyddar väl och passar till din cykelstil.

Tre viktiga kriterier för ett bra val av hjälm

När det gäller att välja rätt cykelhjälm, är det inte bara en fråga om att hitta något som skyddar ditt huvud. Du vill ha något som både ser bra ut och är enkelt att använda. Här är tre aspekter att fokusera på: Säkerhet, design och användarvänlighet.

Säkerhet

Säkerhet är naturligtvis den allra viktigaste aspekten när du väljer en cykelhjälm så att den ger bra skydd. En hjälm som är godkänd enligt EU:s säkerhetsstandarder kommer att ge dig tillräckligt skydd, men det finns också extra säkerhetsfunktioner som du kan leta efter. Till exempel, hjälmar med MIPS-teknologi erbjuder ytterligare skydd mot rotationskrafter, vilka kan vara särskilt skadliga vid en olycka. Andra funktioner kan innefatta ökad synlighet genom reflexer eller inbyggda lampor, vilket är extra viktigt om du cyklar mycket i mörker.

Design

Även om säkerhet alltid ska vara din första prioritet, finns det ingen anledning till att din cykelhjälm inte kan vara stilfull. Faktum är att en hjälm som du tycker är attraktiv kommer du troligen att vara mer benägen att bära. Idag finns det ett brett utbud av cykelhjälmar tillgängliga i alla möjliga färger, mönster och stilar, så du kan säkert hitta något som passar din personliga smak. Oavsett om du föredrar något minimalistiskt och diskret, eller något djärvt och iögonfallande, finns det en cykelhjälm där ute för dig.

Användarvänlighet

Sist men inte minst, du vill ha en hjälm som är bekväm att bära och enkel att använda. Letar du efter en hjälm med justerbart spänne så att du kan få en perfekt passform, samt med enkla att justera remmar. Ventilation är också viktig, särskilt om du planerar att cykla på varma dagar.

Genom att ta hänsyn till säkerhet, design och användarvänlighet när du väljer din nästa cykelhjälm, kan du säkerställa att du hittar en hjälm som inte bara skyddar dig, men också kompletterar din cykelstil och är enkel att använda. Och kom ihåg, oavsett vilken hjälm du väljer, det viktigaste är att du faktiskt använder den varje gång du cyklar!

Grönt spänne – extra säkerhet för ditt barn

I Sverige finns det en stark rekommendation att använda cykelhjälmar med grönt spänne för barn upp till sju år. Denna rekommendation är framtagen för att maximera barnens säkerhet när de cyklar. Det speciella med det gröna spännet är att det är utformat för att automatiskt öppna sig om barnet skulle fastna med hjälmen, till exempel i ett träd, om de inte har tagit av den när de leker.

Sjufårsgränsen är ingen slump. Den är baserad på antagandet att barn i denna ålder börjar bli mer självmedvetna och ansvarsfulla. Man antar att de tar av sig hjälmen när de lämnar cykeln för att utföra andra aktiviteter som att klättra i träd, där risken att fastna ökar.

Rekommendationen för att använda grönt spänne är ett resultat av en bred konsensus bland ledande myndigheter och organisationer inom säkerhet och konsumentskydd. Dessa inkluderar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF), försäkringsbolaget Folksam, Konsumentverket, Cykelbranschen, Trafikverket och Transportstyrelsen.

Rekommendationen av grönt spänne är ett utmärkt exempel på hur en enkel och innovativ lösning kan göra en stor skillnad när det gäller säkerheten för våra barn. Genom att använda cykelhjälmar med grönt spänne kan vi hjälpa till att skydda våra barn från potentiella faror medan de njuter av friheten och glädjen att cykla.

Välj rätt storlek så att hjälmen sitter som den ska

En av de mest kritiska aspekterna att tänka på när du köper en ny cykelhjälm är att säkerställa att du väljer en storlek som passar för ditt huvud. En hjälm som inte passar rätt kommer inte att kunna ge det skydd du behöver, och den kommer heller inte att vara bekväm att bära. Här är några tips om hur du kan välja rätt storlek för din hjälm.

Mät ditt huvud

Det första steget för att hitta rätt storlek på din cykelhjälm är att mäta ditt huvud. Använd ett måttband för att mäta omkretsen av ditt huvud, strax ovanför ögonbrynen och öronen. Denna mätning kommer att ge dig en god uppfattning om vilken hjälmstorlek du ska söka efter.

Prova olika modeller

Olika märken och modeller av cykelhjälmar kan passa lite annorlunda, så det är en bra idé att prova flera olika hjälmar om möjligt. Var noga med att justera remmarna och det bakre spännet så att hjälmen sitter säkert men bekvämt på ditt huvud.

Kontrollera passformen

När du provar en hjälm, bör du kontrollera att den sitter rätt. Hjälmen ska sitta horisontellt på ditt huvud, och inte luta framåt eller bakåt. Hakremmen bör vara åtdragen så att du kan få ett finger mellan remmen och hakan, men inte mycket mer. Dessutom bör inte hjälmen kunna röra sig mycket när du skakar på huvudet.

Var uppmärksam på komforten

Slutligen, kom ihåg att din cykelhjälm ska vara bekväm. Du kommer troligtvis att bära det under längre perioder, så det ska inte orsaka någon obehag. Om hjälmen känns för tajt eller om den trycker på vissa punkter på ditt huvud, kanske du behöver prova en annan storlek eller modell.

Att välja rätt storlek på din cykelhjälm är avgörande för både din säkerhet och komfort. Så ta dig tid att mäta ditt huvud, prova olika hjälmar och hitta den rätta passformen för dig.

Cykelhjälmar från olika varumärken

Bell

Bell är ett välkänt namn i cykelhjälmsbranschen, kända för sin kombination av komfort, skydd och stil. Med en Bell cykelhjälm får du mer än bara skydd för huvudet. Du får en hjälm som är skapad med passion och med en stor förståelse för både cyklistens behov och den senaste tekniken. Oavsett om du är ute efter en cykelhjälm för ditt dagliga pendlande, MTB-äventyr eller freestyle BMX, hittar du en Bell-hjälm som passar hos Bikemasters.

Bontrager

Bontrager är ett märke som är synonymt med innovation och kvalitet. Bontrager cykelhjälmar är unika med sin avancerade skyddsteknik WaveCel, som är en revolutionerande, kompressibel cellstruktur som linjer insidan av hjälmen. Denna teknologi absorberar stötar från alla vinklar och minskar risken för huvudskador vid vissa cykelolyckor. Dessutom kombinerar de funktion med form, erbjuder ett brett utbud av attraktiva färger och mönster.

Giro

Giro är en annan stor spelare i världen av cykelhjälmar. Märket är känd för sina högpresterande cykelhjälmar som erbjuder överlägset skydd och komfort, utan att kompromissa med stilen. Giro-hjälmar kommer med olika funktioner som MIPS-teknologi, justerbart passformsystem och effektiv ventilation. Oavsett om du är en vägcyklist, mountainbikeentusiast eller bara cyklar runt i staden, kommer du säkert att hitta en hjälm som passar dina behov hos Bikemasters.

Hövding

Hövding tar cykelsäkerhet till nästa nivå med sin airbag för cyklister. Denna unika “hjälm” bärs runt halsen som en krage, och vid en kollision blåser den upp en airbag som omsluter och skyddar hela huvudet. Hövding är resultatet av intensiv forskning och utveckling och har visat sig erbjuda överlägset skydd i jämförelse med traditionella hjälmar i olika tester. Om du letar efter det senaste inom cykelsäkerhetsteknologi, överväg en Hövding.

Köp din cykelhjälm hos Bikemasters

Att köpa en cykelhjälm kan kännas som en utmaning, men med Bikemasters kan du vara säker på att du får all den hjälp du behöver för att göra det bästa valet. Vårt engagerade team har expertkunskaper och är redo att hjälpa dig att hitta den perfekta hjälmen, oavsett dina behov.

Så, låt oss hjälpa dig att göra din cykling säkrare och roligare!

Vanliga frågor och svar:

Hur många år håller en cykelhjälm?

Det är en allmän rekommendation att byta ut din cykelhjälm var femte år. Denna tidsram är baserad på det antagande att materialen i hjälmen börjar förlora sin skyddande förmåga efter denna period. Dock bör du alltid byta ut din hjälm direkt efter en kollision eller ett fall, även om du inte kan se någon synlig skada. Det beror på att strukturella skador, som kan försvaga hjälmen, inte alltid är synliga för blotta ögat. På Bikemasters kan du hitta ett stort utbud av kvalitetshjälmar när det är dags för en ersättning.

Är det lag på att ha hjälm när man cyklar?

I många länder, inklusive Sverige, krävs det lagligt att alla cyklister under en viss ålder bär en hjälm när de cyklar. I Sverige har vi sedan 2005 en lag som säger att barn under 15 år ska ha en cykelhjälm när de cyklar. Men oavsett lagar och regler, så är det alltid en bra idé att bära en cykelhjälm. Att bära hjälm kan signifikant minska risken för allvarliga huvudskador om en olycka skulle inträffa.

Vilken cykelhjälm ska man ha?

Val av cykelhjälm beror på många faktorer, inklusive din personliga smak, cykelstil, huvudets form och storlek. Det är viktigt att hjälmen sitter rätt på huvudet för maximalt skydd. Hos Bikemasters har vi ett team av kunniga medarbetare redo att hjälpa dig att välja den perfekta hjälmen för dig. Vi har ett brett utbud av hjälmar i olika modeller, storlekar och märken för att möta alla kunders behov.

Vad kostar en bra cykelhjälm?

Priset på en bra cykelhjälm kan variera betydligt beroende på faktorer som märke, material, skyddsteknik och design. Men hos Bikemasters strävar vi efter att alltid erbjuda kvalitetshjälmar till konkurrenskraftiga priser. Vi tror att säkerhet inte bör kompromissas på grund av kostnader, och vi arbetar hårt för att göra kvalitetsskydd tillgängligt för alla cyklister. Kontakta oss eller besök vår webbplats för att utforska vårt sortiment och hitta en hjälm som passar din budget och stil.

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm