Sök
Stäng denna sökruta.

Regler för att cykla med elcykel

Elcykeln har med stormsteg tagit sig an våra cykelbanor och ersätter både bil och den klassiska cykeln i många lägen. Elcykeln är ett både effektivt, miljövänligt och hälsosamt alternativ i många lägen. Och det är ju faktiskt mycket lättare att hitta parkering för din elcykel än för en bil. Och tiderna, de styr du ju helt över i relation till kollektivtrafiken. 

Det finns många modeller och alternativ att välja emellan men vad klassas egentligen som en elcykel och vad är det för trafikregler som gäller egentligen? Vi ska försöka att ge dig ett enkelt och tydligt svar nedan. 

Vad klassas som en elcykel? 

Vad som räknas som elcyklar är inte alltid helt självklart. För att en cykel med elassistans ska klassas som cykel har transporstyrelsen några specifika krav på konstruktionen. 

  • Elmotorn börjar arbeta när trycket på tramporna ökar. Det kan vara för att hjälpa till i motvind eller uppförsbacke då motståndet ökar. 
  • Motorn får endast hjälpa till att förstärka kraften från pedalerna med ett tillskott av hastighet på upp till 25km/h. 
  • Motorns kontinuerliga märkeffekt för vara max 250 watt. 

Om cykeln av någon anledning inte följer dessa punkter kommer elcykeln inte längre klassas som cykel och kan därmed ha andra trafikregler och krav att följa. 

Vart får jag cykla med min elcykel? 

Då elcykeln klassas som en cykel får den också framföras överallt där en klassisk cykel får framföras. Detta gäller då även där det är förbud för moped.  

Elcyklen har även samma regler rörande användning av hjälp. Lagkravet på hjälm vid cykling för alla under 15 år gäller även för elcykel. Vi rekommenderar dock alla att använda hjälm i trafiken.  

Funderar du över att köpa en elcykel och behöver rådgivning kring ditt köp är du välkommen att besöka en av våra butiker eller kontakta vår kundtjänst. Vi finns här för att hjälpa dig till ett tryggt beslut! 

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm