Search
Close this search box.

Tips inför att köpa cykel

Har du, precis som många andra fått upp ögonen för hur smidigt det faktiskt kan vara eller är att cykla? Kanske är du trött på kollektiv pendling, väntetider och att det är dyrt, eller tycker promenaden till jobbet tar lite för lång tid kanske? Går du i tankar på att köpa cykel och samtidigt bli ett hälsosamt och miljövänligt alternativ av dig själv?  

Då vill vi på Bikemasters självklart hjälpa dig att köpa cykel som du blir riktigt nöjd med! Att köpa cykel ska vara en investering som på påverkar din livskvalitet gott! 

8 tips inför att köpa cykel 

  1. Ge dig själv till en start svaret på vad du ska använda din cykel till. Är det för pendling, motionsträning, tävlingscykling eller vill du köpa cykel för att ersätta bilen och använda som transportmedel för den samlade familjen? 
  1. Kontakta en cykelhandlare och fråga om deras rekommendationer utifrån ditt syfte och mål med att köpa cykel. Du hittar mycket information på nätet, men en erfaren cykelhandlare erbjuder i många fall en mer riktad hjälp utifrån ditt behov. 
  1. Var uppmärksam på att inte handla enbart efter utseende och smak på cykeln. Det är en enkel fälla då där finns många coola cyklar, men ett felköp kan också innebär att du faktiskt inte kommer använda din cykel som du önskat.  
  1. När du funnit en intressant modell, provcykla! Du och din cykel ska tillbringa många mil tillsammans. Du ska nu köpa cykel som du trivs med. Prova flera olika. Första bästa är inte alltid den rätta! Tänk på att antal växlar, system och bromsar också påverkar din cykelupplevelse. 

Se till att cykeln, sadel och styre, är rätt inställt innan du provcyklar. 

  1. Hur upplever du cykelkänslan när du svänger? Svänger cykeln på ett behagligt sätt för dig? Detta kan faktiskt skilja sig en hel del från cykel till cykel. Vad man föredrar är väldigt varierande. 
  1. Kör ett bromstest. Känner du dig trygg/kommer du känna dig trygg på denna cykel? Det finns olika sorters bromsar som upplevs och fungerar olika. 
  1. När du väl kommit fram till ett beslut kommer du till de lite mindre, men kanske roligare delarna. Är cykeln utrustad med det du behöver? Du ska köpa cykel men även tillbehören påverkar ju din vardag. Detta går självklart att komplettera med senare, men helheten påverkar ju redan från start. 
  1. Sist, men inte minst. Kolla upp garantier och din cykelhandlares erbjudande. Cyklare behöver både servas och ibland repareras. Det är värdefullt att köpa cykel av en seriös cykelhandlare som kan sina cyklar!  

Hjälp av en expert 

Att köpa cykel ska vara kul! 

Vi på Bikemasters finns här och hjälper gärna dig. Kontakta en av våra cykelexperter redan idag för att komma igång!  

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm