Sök
Stäng denna sökruta.

Köpa mountainbike – några tips på vägen

TB är en livsstil – Träningen blir som en lek nu när vi har handplockat modeller från världsledande tillverkare inom MTB-teknologi.

Är det en självklarhet att köra obehindrat i skogen varvat med att kunna cyklar riktigt snabbt på grusvägar? Men vad ska du tänka på när du köper mountainbike och hur ska du kunna välja? Vad är skillnaden på de olika modellerna av mountainbike? Det kan lätt upplevas som överväldigande att välja mountainbike idag med hänsyn till det stora utbud som faktiskt finns.

Vi ska försöka underlätta ditt beslut något. Låt oss ge några tips och råd på vägen.

Storlek på cykeln

Det gäller att ha en storlek som passar dig för att få din optimala cykling på din mountainbike. De olika varumärkena har sina rekommendationer för sina cyklar. För varumärkets rekommendationer. Du vill inte trixa på en cykel som är varken för stor eller för liten.

Material på cykeln

Utgå inte från pris vid val av material. En lättare cykel ger dig stadigare stötabsorbtion vilket ger en skönare känsla.

Storlek på hjulen

26”, 27,.5” eller 29”? Förenklat skulle man kunna säga att ju större hjul, desto snabbare kommer du fram och desto lättare kommer du över stock och sten. Denna storlek är även att föredra om du ska använda cykeln i vardagen men önskar att den funkar lika bra i skogen och på grus. Stora hjul tar sig fram på de flesta ställena.

Mindre hjul är något lättare att manövrera och svänga och passar bättre än stora hjul för teknisk cykling där du behöver större kontroll över din mountainbike.

Dämpning på cykeln

Det finns två typer av dämpning på cykelram, hardtail och heldämpning. En hardtail är endast dämpad framtill medans en heldämpad, som du kanske hör på namnet är dämpad både fram och baktill. När vi kommer till typ av dämpning beror det på din cykelstil och vad du prioriterar. Vill du vara snabb eller önskar du en mer bekväm cykling oavsett terräng? Ju mer dämpning din cykel har, desto mer följsam är den med den terräng du tar dig fram på men detta innebär samtidigt att din mountainbike delvis saktas ned av stötigheten och därmed inte är lika snabb som en hardtail.


Antal växlar på cykeln
Många anser det mest praktiskt med enbart bakväxlar då du enbart behöver växla med en spak. Det är lättare att växla men går också snabbare. Antalet växlar du behöver självklart personligt men för många räcker max 12 växlar.

Få hjälp vid köp av mountainbike

Det är nog ingen överraskning att en MTB från leverantörer som Trek, Cannondale och Lapeirre har dem mest avancerade cyklarna på marknaden. Här begränsas inte innovationer till de dyraste cyklarna utan varje modell har flertalet funktioner och detaljer som gör alla åkturer snabbare och bättre, oavsett underlag.

Har du frågor kring en speciell modell och vill ha personlig rådgivning? Kontakta en butik eller vår kundtjänst. Ju mer information du ger oss, desto bättre svar kan vi ge dig.

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm