Sök
Stäng denna sökruta.

Elcyklar – hur ska jag välja?

Elcykel är idag ett väldigt populärt val, både som alternativ till den klassiska cykeln men faktiskt även som ett billigare och smidigare alternativ till bil för många.  Att välja rätt elcykel kan däremot upplevas som en lite klurig uppgift. Det finns många funktioner och komponenter att välja bland för elcyklar. Vad ska man tänka på när man köper elcykel? 

Eftersom elcyklar är en av våra specialiteter tänkte vi hjälpa dig få ordning på detta så att du finner den elcykel som passar bäst för just dig! 

Elcyklar fungerar så här 

Man skulle kunna säga att en elcykel är en cykel som har fått en motor, ett batteri och en display, det vill säga ett elsystem som ger cykeln elassistans. När man tar fram en elcykel utgår man ifrån användaren. Vem ska cykeln tillverkas för och hur ska den användas? När vi vet det väljer man komponenter samt även system för elcykeln. Det finns mängder av komponenter och system att välja bland. 

System för elcyklar 

Det finns system för elcyklar av olika teknologi. Ofta är dessa system skapade utifrån användarmålgruppen. Det finns system för olika livsstilar såsom bland annat citypendling och fritidsaktiviteter 

Motorn på elcykeln 

Motorn på elcyklar aktiveras när pedalerna kommer i rörelse och hjälper ofta till med en hastighet på upp till 25km/h. Det finns olika sorters motorer som däremot interagerar lite olika. 

Med en centermotor avgör du själv hur mycket hjälp du önskar då den påverkas av kraften du ger i tramptagen vilket innebär att din cykeltur blir väldigt jämn och behaglig, likt med en vanlig cykel. Självklart med undantaget att elcykeln kräver långt mycket färre krafter. 

En framhjulsmotor sitter som du hör i namnet, i framhjulet på elcyklar och påverkas inte av mängden och styrkan du har i dina tramptag utan ger mer en känslan av att du glider fram.  

Display 

Alla elcyklar är utrustade med en display. Ofta är den placerad på styret. Via displayen sätter du på och stänger av elcykelns system. Vilken display en elcykel har beror på vilken cykelmodell och system elcykeln är utrustad med. Det finns displayer av enklare modell med led-funktion men även mer avancerade och påkostade modeller av färgdisplayer med varierande funktioner. Den gemensamma nämnaren för elcykeldisplayer är att de visar hastighet, räckvidd, batterinivå men även läget av assistansen. 

Batteri 

Hur långt räcker ett batteri? Eller hur långt kan jag cykla med ett batteri? 

En klurig fråga att ge ett kort svar på, men en väldigt intressant fråga där du faktiskt själv kan påverka både hur långt och hur länge. Dessa svar påverkas av hur du använder och sköter ditt cykelbatteri. Likt att din telefon drar mer ström när du har displayen på 100% ljusstyrka drar även batteriet mer ström när du använder max-assistans på din elcykel. Lastar du sedan cykeln tungt och inte hjälper till med växlingen i upp- och nedförsbackar drar den ännu mer el. Ju mer el den drar, desto oftare behöver du ladda ditt batteri till elcykeln vilket också påverkar livslängden. Utöver detta påverkas batteriet av temperaturen du laddar ditt batteri i, hur du laddar det med mera. Läs gärna mer om Skötsel av cykelbatteri här. Ta hand om ditt cykelbatteri, för både ekonomin och miljön! 

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm