Search
Close this search box.

Få dina skivbromsar tysta igen

Att cykla är härligt! Det kan vara billigt, effektivt, miljövänligt och återhämtande på en och samma gång. Den dagen dina skivbromsar börjar skrika är det dock lätt att förvilla lugnet och ron. Men ställ inte cykeln till sidan och tänk att du löser det senare. Vi reder du hur du löser det här och nu så du kan fortsätta njuta av din cykel! 

Varför skriker bromsarna? 

När det uppkommer vibrationer mellan bromsbelägg och skiva skapas det oljud. Orsaken till dessa vibrationer kan variera men i många fall är det faktiskt något så enkelt som att det kommit smuts, olja eller fett på bromsskivan. Detta skapar sedan i sin tur en hal yta som får bromsklossarna att inte riktigt få grepp utan börjar istället vibrera vilket skapar ett mindre skönt ljud.  

Kan jag fixa oljudet själv? 

  1. Hårdare inbromsningar 
    Testa göra lite hårdare inbromsningar och se i första läget om det hjälper. Ofta hjälper det faktiskt. För att skivbromsar ska fungera optimalt bör man ha en körstil där man försöker minimera småanvändandet av bromsarna och istället göra lite hårdare inbromsningar med sin cykel.  
  1. Rugga upp bromsklossarna 

Prova att ta av bromsklossorna och se på ytan. Är den glansig? En glansig yta uppkommer ofta vid en körstil där man småbromsar ofta. Testa ta lite sandpapper och rugga upp ytan på bromsklossarna. För många hjälper detta. Obs! Detta steg kan du så klart hoppa över om du ser att bromsklossarna är nedslitna. Då blir steget istället att skaffa nya. Upplever du att bromsklossarna däremot är feta har du troligen fått olja på de och då finns där även olja på bromsskivan, vilket innebär att både bromsklossar och bromsskivan behöver bytas ut. Nästa steg kommer inte att hjälpa om där finns fett på bromsskivan. 
 

  1. Rengöring. 
    Du tvättar bäst rent din bromsskiva och belägg med något som kallas Isopropanyl alkohol, en sorts tvättsprit. (Har du fått olja på bromsbeläggen är det tyvärr inte möjligt att rengöra dessa utan kräver att du byter ut de). Använd endast spriten på bromsskiva och belägg. Resterande delar rengörs med någon sorts avfettningsmedel.  
  1. Ersätt delar. 
    Har du fått olja på ditt bromsbelägg är tyvärr enda lösningen att byta ut de. Du kan prova att byta ut enbart bromsklossarna men vi rekommenderar dig att byta ut både belägg och klossar samtidigt då de arbetar tillsammans och därmed också påverkar varandras funktion och slitage. 

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm