Sök
Stäng denna sökruta.

Gå ner i vikt med cykling | Cykla för din viktminskning

Att gå ner i vikt kan vara en utmanande resa för många människor. Det kräver disciplin, engagemang och en sund livsstilsförändring. Medan det finns många sätt att närma sig viktminskning, är det viktigt att hitta en metod som är effektiv, hälsosam och som passar din livsstil.

Cykling erbjuder en unik kombination av effektiv kaloriförbränning, muskelstärkning och kardiovaskulär hälsa, vilket gör det till den ultimata träningsmetoden för att uppnå hållbar viktminskning och en hälsosam livsstil.

Varför cykling är effektivt för viktminskning

En cyklist på en mountainbike på en skogsväg

Dessa anledningar motiverar varför cykling är en effektiv och skonsam träningsform som kan hjälpa dig att gå ner i vikt:

 • Kaloriförbränning: Att gå ner i vikt genom cykling är ett utmärkt alternativ. Den individuella kaloriförbrukningen skiljer sig åt kraftigt beroende på faktorer som vikt, hastighet och terräng. Men du kan bränna över 500 kcal per timme när du är ute och cyklar. En mountain bike-tur i skogen är mer intensiv än en cykeltur i stan. Båda turer är dock väldigt nyttiga träningsformer. Kom ihåg att det finns många faktorer som påverkar hur många kalorier du förbränner. Använd en träningsklocka för mer träffsäkert underlag.
 • Muskelbyggande: När du cyklar, arbetar du inte bara med att förbränna fett, utan du bygger också muskler, särskilt i benen. Muskler kräver mer energi än fett, vilket innebär att ju mer muskler du har, desto högre blir din basalmetabolism. Detta innebär att du kommer att bränna fler kalorier även i viloläge, vilket är en viktig faktor för viktminskning.
 • Kardiovaskulära fördelar: Cykling är en utmärkt kardiovaskulär träning som stärker ditt hjärta och förbättrar din lungkapacitet. Detta leder inte bara till ökad uthållighet utan bidrar också till att du förbränner fett mer effektivt. Regelbunden cykling kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och hjälpa dig att uppnå och behålla en sund vikt samtidigt som du får bättre kondition.

Kom igång med din cykling!

En glad kvinna i träningskläder som stretchar

Före du sätter igång med din träning behöver du ha vissa saker förberedda:

 • Välj rätt cykel – Innan du ger dig ut på din viktminskningsresa med cykling är det viktigt att välja rätt cykel. Det finns olika typer av cyklar, som mountainbikes, racercyklar och sportcyklar. Det är viktigt att välja modellen som passar dina behov och terrängen där du kommer att cykla mest. Om du är osäker kan du alltid få rådgivning från experter hos Bikemasters för att hitta den perfekta cykeln för dig.
 • Sätt realistiska mål – Det är viktigt att sätta upp realistiska mål när du börjar cykla för viktminskning. Målen bör vara mätbara och uppnåeliga, såsom att cykla ett visst antal kilometer per vecka eller att gå ner ett visst antal kilogram inom en viss tidsram. Genom att ha tydliga mål kan du hålla dig motiverad och fokuserad på din viktminskningsresa.

Planera din träning

Ett block som illustrerar betydelsen av att planera din träning för ett lyckat utfall

Det är viktigt att ha en övergripande plan för din träning innan du sätter igång, med en plan är sannolikheten för att du når dina mål och lyckas gå ner i vikt mycket större.

Hur länge och hur intensivt ska du cykla?

För nybörjare är det viktigt att börja långsamt och gradvis öka intensiteten och längden på dina cykelturer. Starta med korta turer på 30 minuter och öka successivt tiden och svårighetsgraden. Kom ihåg att värma upp ordentligt innan varje träningspass och att svalka ned efteråt för att förebygga skador.

Hur många gånger i veckan ska du cykla?

För att se resultat i din viktminskning är det viktigt att hålla en regelbunden träningsrutin. Målet bör vara att cykla åtminstone 3-5 gånger i veckan, med varje träningspass på minst 45 minuter till en timme. Ju mer tid du spenderar på cykeln, desto mer kalorier kommer du att bränna.

Hur snabbt ska du cykla?

Du kan variera din cykelträning genom att inkludera både intensiva intervaller och längre, mer avslappnade turer. Intervallträning innebär att du cyklar i korta perioder med hög intensitet följt av återhämtning. Detta kan hjälpa dig att bränna fett snabbare och öka din uthållighet.

Justera träningsplan

För att maximera dina resultat är det viktigt att följa upp din träningsplan och göra justeringar när det behövs. Om du märker att du inte går ner i vikt som förväntat, kan det vara nödvändigt att öka intensiteten eller längden på dina cykelturer. Att hålla en träningsdagbok kan vara till hjälp för att övervaka din utveckling.

Kompletterande träning

En närbild på en person som knyter sin sko med solen i bakgrunden

Det är en god idé att ägna sig åt flera träningsformer. Cykling är en skonsam träningsform mot leder och passar lysande att kombinera med andra träningsformer som exempelvis:

 • Styrketräning: För att maximera din viktminskning och förbättra din kroppssammansättning är det viktigt att inkludera styrketräning i din träningsrutin. Förtjänsterna av styrketräning är många. Styrketräning hjälper dig att bygga muskler, samtidigt som det minskar din risk för skador och förbättrar dina musklers uthållighet.
 • Annan konditionsträning: För att variera din träning och undvika träningsmonotoni kan du också överväga andra konditionsträningar som simning eller löpning. Dessa träningsformer kan ge en utmärkt omväxling och hjälpa dig att bränna ännu fler kalorier.
 • Stretching: För att undvika skador och förbättra din flexibilitet är det viktigt att inkludera stretching och återhämtning i din träningsrutin. Sträck ut dina muskler efter varje träningspass och överväg att använda foam rollers för att lösa upp muskelspänningar. Att ge din kropp tid att återhämta sig är avgörande för att kunna cykla regelbundet och effektivt.

Kost och näring för cyklister

Att ha ett kaloriunderskott när du ska gå ner i vikt är helt avgörande. Men det är även viktigt att se till att du får i en dig en varierad kost, mineraler och vitaminer.

Mat

För att optimera din prestation och återhämtning är det viktigt att äta rätt före och efter dina cykelturer. Innan cykling bör du äta en balanserad måltid som ger tillräckligt med energi och näring. Beroende på hur din cykelturs intensitet och längd kan du fylla på med energi under träningspassets gång för att hålla energinivån uppe. Efter träningen är det viktigt att återhämta sig med en måltid som innehåller protein och kolhydrater för att hjälpa musklerna att återhämta sig.

Dryck

Att hålla sig ordentligt hydrerad är avgörande för din prestation och viktminskning under cykling. Se till att dricka tillräckligt med vatten både före och under dina turer. Om du planerar längre turer kan det vara bra att ha med en vattenflaska eller investera i en vattenblåsa som du enkelt kan bära med dig på cykeln.

Framgångshistorier

Låt oss nu inspireras av några verkliga exempel på personer som har gått ner i vikt genom cykling. Dessa framgångshistorier visar att det är möjligt att uppnå dina viktminskningsmål med hjälp av denna fantastiska träningsform.

Maria, 35 år

Maria hade kämpat med övervikt i flera år och letade efter en rolig och effektiv träningsform. Hon köpte en mountainbike och började cykla i skogen varje helg. Med tiden ökade hon intensiteten och längden på sina turer. Efter ett år hade Maria gått ner 20 kg och kände sig starkare och friskare än någonsin tidigare.

Johan, 42 år

Johan var tidigare en hängiven löpare, men på grund av skador var han tvungen att hitta en ny träningsform. Han började cykla regelbundet och märkte snart att han brände fler kalorier och kunde upprätthålla sin vikt bättre än tidigare. Johan gick ner 15 kg och fann en ny passion för cykling.

Utmaningar och hur man övervinner dem

Två personer som tar en vilopaus från sin cykeltur

Motivation

Vi förstår att det kan vara utmanande att hålla sig motiverad när vädret inte är det bästa. Men kom ihåg att varje cykeltur tar dig närmare dina mål. För att övervinna dålig motivation vid trist väder kan du antingen investera i bra regnkläder eller cykla inomhus på en träningscykel.

Övervinn dålig motivation

Om du någonsin känner dig trött eller saknar motivation, var inte orolig, det är helt normalt. Här är några tips för att övervinna detta:

 • Byt upp dina cykelrutiner genom att utforska nya rutter.
 • Träna med en vän eller i en grupp för extra motivation.
 • Sätt små delmål och belöna dig själv när du når dem.
 • Påminn dig om varför du började cykla och vilka fördelar det ger dig.

Skador och smärta

Skador och smärta kan vara hinder på din väg till viktminskning med cykling. För att undvika skador är det viktigt att ha rätt cykelutrustning och att följa goda träningsprinciper. Om du upplever smärta eller skador är det bäst att konsultera en läkare eller fysioterapeut för att få rätt behandling och råd om återhämtning.

Avslutningsvis

En cyklist sittande bredvid sin cykel och som blickar ut mot öppna landskap

Att gå ner i vikt med cykling är både effektivt och roligt. Genom att bränna kalorier, bygga muskler och förbättra din kardiovaskulära hälsa kan du uppnå dina viktminskningsmål samtidigt som du njuter av en aktiv livsstil.

Kom ihåg att välja rätt cykel, sätta realistiska mål, och planera din träningsrutin noggrant. Kombinera även cykling med andra träningsformer och se till att din kost och näring är balanserad.

Med motivation och engagemang kan du också bli en av de många framgångshistorierna som har gått ner i vikt genom att cykla. Så varför vänta? Utforska vårt breda utbud online och håll koll på våra kampanjer för prisvärda erbjudanden! Välkommen in i butiken eller kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig att besvara dina frågor!

FAQ

Vilken sorts cykel bör jag investera i?

När du överväger att investera i en cykel, bör du först och främst anpassa valet efter vilken terräng du planerar att cykla i och vilka mål du har. En mountainbike är utmärkt för skogsturer, medan en racercykel passar bättre för vägar där du kommer upp i hög fart. Hybridcyklar finns i olika varianter, exempelvis cityhybrid, och har ofta mångsidiga egenskaper som gör att de passar till olika typer av terränger.

Var bränner jag fett när jag cyklar?

Fettförbränningen i benen aktiveras främst, men cykling är en effektiv helkroppsträning som hjälper till att minska kroppsfett över hela kroppen. Vilket gör det till en idealisk träningsform för viktminskning.

Kan jag cykla varje dag?

Ja, det är möjligt att träna cykling dagligen, men det är viktigt att variera intensitet och längd för att undvika överbelastning och skador. Anpassa din träningsnivå efter din erfarenhet och kroppens återhämtningsförmåga.

Hur mycket ska jag cykla för att gå ner i vikt?

För effektiv viktminskning genom cykling bör du sträva efter 3-5 cykelturer i veckan, varje pass på 45-60 minuter. Detta ger tillräcklig träning för att bränna kalorier och främja viktnedgång samtidigt som det är hållbart för långsiktiga resultat.

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm