Search
Close this search box.

Pumpa cykeldäcken på rätt sätt

Är lufttrycket i däcken lågt och cykeln går trögt fram när du trampar? Då är det dags att pumpa cykeldäcken. När man pratar om att pumpa däck är det egentligen slangen som man pumpar.

Att pumpa däck på din cykel är inte svårt. Vad som skiljer sig kan vara vilken pump man använder sig av och vilken typ av ventil som sitter på din cykel. Har du en stadscykel eller en landsvägscykel/mountainbike som behöver sina däck pumpade?

Så här gör du!

Pumpa däck på stadscyklar med cykelventil

På dom flesta cyklarna som används i stan finns det en vanlig cykelventil. Cykelventilerna är något smala med en liten ventilhatt som du säkert ha sett om du använder en cykel för stadsmiljön. Vad som är bra att veta här är att välja rätt munstycke på din pump. Skruva av ventilhatten och tryck på pumphuvudet så den sitter fast och sedan börja pumpa upp slangen i däcken. Var försiktig så du inte pumpar däcken för hårt.

Pumpa däck på landscyklar/mountainbike med presta eller racerventil

På vissa cyklar som används mest i naturen har däck med ventiler som kallas för presta eller racerventil. Dessa däck pumpas likadant som cyklar som har cykelventiler men innan du kan börja pumpa behöver du lossa på låsskruven på ventilen. Sedan går det till på samma vis, fäst pumphuvudet på ventilen och fyll däcken med luft.

Hur vet du hur hårt man ska pumpa däcken? Det handlar om att få rätt lufttryck i cykeldäcken. Det varierar hur mycket lufttryck slangen behöver beroende på vad för däck du har. Det brukar stå på sidan av däcket vad som gäller just för dina cykeldäck. Är du osäker kan du alltid fråga en expert!

Olika typer av cykelpumpar

Idag finns det många olika typer av cykelpumpar. I vårt utbud hittar du pumpar med multiventilhuvud, minipumpar och pumpar med fotstöd. Välj en som passar för just din cykel!

https://www.bikemasters.se/sortiment/tillbehor/cykelpumpar/

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm