Sök
Stäng denna sökruta.

Rengör din cykelkedja

Cykeln ska användas! Det ska vara kul att cykla. Låt inte väder och vind stoppa dig.  

Men kom ihåg att rengöra cykelkedjan vid behov. Om du ser att kedjan är smutsig eller det låter grusigt när du trampar är det dags. Ta hand om cykelkedjan så blir din cykling smidigare, behagligare och kedjan håller garanterat längre. Vi förklarar här hur du går till väga för att rengöra cykelkedjan.  

Hur rengör jag cykelkedjan? 

  1. Se till att ha oömma kläder på dig! 
  1. Om din cykel är lerig eller synligt väldigt smutsig rekommenderar vi dig att skölja av cykeln först med en slang och sedan ta bort den synliga smutsen med en svamp eller liknande. Använd mycket vatten så du inte riskerar att gnugga bort grus eller annan smuts mot kedja och ram.  
  1. Använd en borste av något slag för att borsta bort leran från kedjan. Det kan krävas en del borstande då olja och grus blir väldigt kladdigt. Ibland krävs en borste av hårdare typ för att få bort det. 
  1. Har du möjlighet så ställ gärna cykeln upp och ner alternativt häng upp den i ett monteringsställ.  
  1. Har du tillgång till en kedjetvättare för cykelkedjor? 
    Om ja – Häll avfettningsmedel i kedjetvättaren och fäst den därefter på kedjan. Pendla pedalerna några varv med handen och torka sedan av kedjan med en trasa. Gå till steg 6.  

Om nej – borsta bort så mycket du kan. Smörj sedan in kedjan rikligt med lämplig olja. Ta en trasa som inte luddar och håll runt kedjan medan du roterar pedalerna långsamt med handen. Gnugga och torka cykelkedjan ren. Fortsätt tills du upplever att kedjan ser ren ut. Det kan krävas att du upprepar behandlingen för att få din cykelkedja ren. När du upplever att din cykelkedja är ren är du KLAR! Hoppa över steg 6.  

  1. Smörj in kedjan med en lämplig olja och torka sedan av kedjan med en trasa som inte luddar. Upplever du att det är smuts kvar så upprepa.  

En rengjord kedja ska se ren ut och oljan ska knappt synas. Droppar det olja eller att olja syns tydligt så torka av. 

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm