Search
Close this search box.

Ta hand om ditt cykelbatteri

Man skulle kunna säga att batteriet är elcykelns hjärta. Utan ett batteri tappar du glädjen med din elcykel. Ta väl hand om ditt cykelbatteri så har du ett fungerande batteri med kraft i många år. Genom att ta hand om ditt cykelbatteri sparar du både pengar och på naturens resurser. Och ovan på det hela så krävs det inte mycket för att ta hand om det! 

Med dessa enkla medel kan du förlänga livstiden på ditt batter: 

Cykling vid kallt väder 

Din elcykel är ett perfekt transportmedel även på vintern. Du undviker bilköer, försenade tåg och fullastade bussar. Men denna årstid, den kalla, kräver ditt batteri lite extra omsorg och det använder mer energi vid användning och laddar därmed ur snabbare. Detta innebär att du kommer behöva ladda ditt batteri oftare än under de varma årstiderna. Laddar du batteriet vid låga temperaturer blir laddningsdistansen per laddning kortare men detta är övergående. Även om det inte är skadligt för ditt batteri att cykla när det är kallt vill vi ändå, för bästa möjliga prestanda på ditt batteri rekommendera att du inte cyklar när det är under -10 grader.   

Ladda cykelbatteri i rumstemperatur 

Ditt cykelbatteri bör laddas i rumstemperatur. Har du varit ute och cyklat i kallt väder och upplever att ditt batteri är kallt bör ditt batteri för värmas upp långsamt i rumstemperatur innan du börjar ladda. Ett kallt batteri kan skadas av att laddas när det är kallt. Låt batteriet långsamt värmas upp av rummet och forcera inte fram värme genom element eller liknande. Har du som plan att inte använda ditt cykelbatteri under en längre tid rekommenderar vi att du laddar ditt batteri minst en timme varannan för att inte riskera att det laddas ur helt. 

Och till sist, men inte minst, förvara ditt batteri inomhus! 

Förvara cykelbatteri inomhus 

Vid temperaturer under 10 grader rekommenderar vi att ta med ditt cykelbatteri in, om du låter cykeln stå kvar utomhus. Detta råd gäller i alla lägen – vid både cykling dagligen som cykling under perioder. 

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm