Sök
Stäng denna sökruta.

Tips är du ska börja cykla mer än tidigare

Härligt att du vill ta din cykling till nästa nivå! Kanske innebär det att du faktiskt ska börja cykla i stället för att ta bilen, kanske vill du ta dig runt mer på cykel än du gör idag, börja cykla för att få bättre hälsa, komma i bättre form, undvika kostsam pendling eller något helt annat. Det finns många goda anledningar att öka upp mängden du cyklar.

Tips för säkerhet & motivation

Du har kommit en bra bit på vägen när du bestämt dig för att börja cykla mer. För att öka chanserna för att behålla motivationen och skapa en positiv upplevelse har vi samlat några tips till dig.

Cykla lagom

Som med mycket annat kan det vara lockande att gå ”all in” och ge 100% direkt. Vårt tips är dock att börja i ett rimligt och behagligt tempo. Då pratar vi om två olika parametrar. Både hastigheten du cyklar i och antalet dagar/tillfällen du cyklar. Annars finns det, återigen precis som med mycket annat, en stor risk att du inom kort saknar kraft och energi att ta dig vidare. Att ösa första halvan av vägen till jobbet för att resterande halva inte orka samt var genomsvettig är inget vi tipsar om. Njut i stället av väder och natur och cykla i lite lugnare tempo!

Inte heller är det skoj att efter en och en halv vecka inse att det var för hårt att ställa bilen hemma och cykla till jobbet varje dag. Då är det lätt att tappa motivationen och ge upp. Börja i stället med att cykla några dagar i veckan och känn efter. Gärna fasta dagar för att inte lägga tid på att överväga och fundera över “hur du ska göra imorgon”. Förhoppningsvis inser du med tiden hur härligt det är att cykla och utökar antalet dagar.

Välj rätt cykel

Du har bestämt dig för att börja cykla igen och din gamla cykel står där och väntar. Eller kanske ser du en billig cykel till försäljning och slår till. Men agera inte på ad hoc! Vilken cykel du väljer påverkar garanterat din upplevelse och glädjen du får ut av din cykling. Utgå ifrån vilken sorts cykling du har tänkt utöva och välj cykel därefter. Stadscykling, terräng, landsväg och så vidare.

Se vårt utbud av cyklar här eller kom in till oss i butiken!

Se våra några av våra cyklar här:

Mountainbikes

Racercyklar

Citycyklar

Klassika cyklar

Rätt cykelutrustning först

Hjälm! Så klart är en hjälm nr 1. En hjälm som sitter bra och du känner dig bekväm i att bära. Annars är risken stor att du lämnar hjälmen hemma.

Se våra hjälmar här och kontakta oss om du behöver råd.

Lampor. En cykel skall ha fram- och baklampor. Det finns en stort utbud av lampor och belysning. Ta i beaktning att tänka på hur den monteras samt om din cykel kommer vara placerad i ett område där du behöver ta hänsyn till brottsligheten. Se vårt utbud av belysning här.

Ringklocka. Du behöver någonting som är lättåtkomligt för att berätta för andra trafikanter att du är där. Hitta ringklockan som är Du här.

Lås. Vi rekommenderar alltid att du låser din cykel på ett korrekt sätt och gärna kompletterar med ett extra lås för ökad säkerhet. Vi har lås för alla typer av cyklar, allt från enklare vajerlås till kraftigare bygellås. Vi erbjuder även GPS-Spårare från Powunity till elcyklar.

Se våra lås och säkerhet här.

Och du, sist men inte minst. Undvik mobilen och tänk på att vara tydlig i trafiken!

Njut nu av din cykling!

Storleksguide

Er sittposition på cykeln påverkas av kroppslängd, hur Ni cyklar och typ av cykel. Om Ni inte har tidigare erfarenheter av att välja storlek rekommenderar vi att du rådgör med oss eller besöker en butik och prov cykla innan beställning. Nedan följer lite hjälp om vilken storlek Ni skall välja, om Ni trots det är osäkra så ring gärna eller maila oss.

Standardcykel/City

Cykelstorlek

Din längd

43 cm

ca 140 - 160 cm

47 cm

ca 150 - 165 cm

51 cm

ca 160 - 180 cm

55 cm

ca 170 - 195 cm

59 cm

ca 185 - 205 cm

60 - 65 cm

ca 190 - 210 cm

Junior

Cykelstorlek

Din längd

12

ca 90 - 105 cm

16

ca 100 - 120 cm

20

ca 115 - 130 cm

24

ca 125 - 150 cm

26

ca 145 cm